Ga naar de inhoud

Genealogie Waterlander


Click here for English site

Het onderzoek naar mijn ‘roots’ is natuurlijk nooit afgerond, maar erg veel uitbreiding is op dit moment niet meer te verwachten. Momenteel hebben we via internet contact met mensen die op een of andere manier ook geïnteresseerd zijn naar onderzoek in de familie Waterlander en de ‘roots’ daarvan.  Onderaan deze pagina bij de links staan een aantal mensen vermeld waarmee we in contact zijn gekomen, ze allemaal noemen is niet mogelijk.

Foto’s

Inmiddels hebben we hier ook foto’s aan toe kunnen voegen. Als je er zelf een fotowils aanleveren, stuur dan via de “website (at) waterlander (punt) nl” een foto naar ons.

Ik wil ik mijn stamboom graag uitbreiden ‘in de breedte’ en ‘in de diepte’ dus informatie is nog altijd welkom. Het e-mailadres is:  “website (at) waterlander (punt) nl”.

Herkomst gegevens

In het begin heb ik een versie gemaakt aan de hand van de gegevens die we zelf hadden. Dankzij de gegevens die we ter beschikking hebben gekregen van Hiltje Woudstra-Waterlander is het allemaal heel groot geworden. Haar vader had namelijk in het verleden (ca 1975) al een onderzoek gedaan.

Deze overzichten zijn nog verder gecontroleerd op basis van gegevens die we in Genlias kunnen vinden en het Rijksarchief van Friesland.

Daarnaast hebben we een bijna ontelbaar aantal positieve reacties op deze overzichten gehad met aanvullingen en/of verbeteringen. Inmiddels hebben we met meer dan 80 mensen contact (gehad) over de genealogie en aanvullingen/verbeteringen hierop. Nadat we hadden verwerkt kregen we een versie die terug gaat tot rond 1600.

Herkomst Familie

Het onderzoek heeft direct duidelijk gemaakt waar we vandaan komen. Duidelijk is natuurlijk dat de familie al lang in de regio Friesland aanwezig is. De oorsprong van de familie is de regio Haskerland /Aengwirden. Door op de onderstaande kaartjes te klikken, kun je een indruk krijgen hoe die regio’s er vroeger uit hebben gezien.

haskerland.gif (361145 bytes) aengwirdum.gif (392609 bytes)

Bij het bestuderen van de gegevens wordt duidelijk dat mensen tegenwoordig mobieler zijn, want vanaf 1900 zijn de mensen veel meer verspreid (tot Amerika aan toe).

Herkomst naam Waterlander

Daarnaast zijn we begonnen met onderzoek naar de herkomst van de naam Waterlander. Op een aparte pagina wordt verder ingegaan op deze herkomst.

Opmerkelijke zaken

Tijdens het onderzoek zijn we ook wel een aantal opmerkelijke zaken tegengekomen. Heel bijzonder vonden wij de geboorte van een zoon, nadat de man waar de vrouw mee getrouwd was al was overleden in 1829. De vader van deze jongen is niet bekend en daardoor heeft hij de achternaam van zijn moeder gekregen (Waterlander). Zou dit niet zijn gebeurd, dan was de Waterlander stamboom veel kleiner zijn geweest.

Daarnaast valt op dat het een aantal keren is voorgekomen dat er kinderen werden geboren, terwijl de vader en de moeder nog niet met elkaar getrouwd waren. Soms werd dat huwelijk later alsnog gesloten.

Tenslotte viel ons een familie op, die door Nederland is gaan rondzwerven in de periode 1900 – 1930. Naast het aantal plaatsen waar deze familie is terechtgekomen, was het nog opmerkelijker dat zij in 1929 van elkaar weer zijn gescheiden. Daarnaast is er ook een dochter van dit echtpaar is gescheiden (zie ook onderstaande akte).

Interessante Links:

Daarnaast zijn we onder andere in contact gekomen met:

  • Ynze van der Honing (afstammeling van Fokjen Bonnes, zus van Jacob Bonnes WATERLANDER)
  • Bregje Smiesing-Steenhuizen
  • Gerrit en Tecla Waterlander

 


© 2000 – 2022 Rob Waterlander & Mariska de Rijke